Sommaren 2018 bestämde jag mig för att fördjupa mina kunskaper i vin och andra drycker. Sommaren 2019 tog jag sommelierexamen vid Vinkällan i Stockholm.

Sommelierskola

Hösten 2018 började utbildningen i Stockholm. Varannan måndag var det föreläsningar och vinprovningar och däremellan en diger lista på viner som vi helst skulle hinna prova innan nästa föreläsningsdag. Under hösten fick vi en god grund kring vinproduktion i världen. Kunskaperna fördjupades sen under våren då vi gick ner lite mer i detalj kring klimat, druvor, viniferingsmetoder och destillat. 

Vi examinerades sen på tre delar: ett teoretiskt prov som kollade om vi fått med oss kunskaperna kring jordmån, appellationssystem och druvval runt världen. Den andra delen var ett prov där vi skulle visa om vi kunde kombinera en färdig meny med rätt vinval. Del tre var den praktiska provningen. Här skulle vi smaka destillat och viner och tala om vilka råvaror resp. druvor som använts. I vindelen även göra doft och smakbedömningar utifrån över 20 parametrar som vi övat på under utbildningen.

När skolan ringde någon dag efter examen och berättade att jag hade blivit godkänd kändes det fantastiskt och det blev bubbel i glaset den dagen.

Foto: Anna Wilhelmsson

Om mig

När jag var 47 år fick jag bröstcancer. Tumören var en decimeter stor när den opererades bort och själv var jag skallig och trött efter tuffa cytostatikakurer. Att få illusionen om evigt liv krossad gjorde förstås att varje dag blev mycket mer värdefull än tidigare.

När jag återvände till jobbet som chef för SVT Jämtland efter sjukskrivningen var det en tuff och konfliktfylld tid. Mitt nya jag ställde högre krav på livskvalitet än mitt gamla - och jag började ifrågasätta om det var rätt att slösa bort dagar på ett jobb som slet på mig och gjorde dagarna gråa.

Efter ett par månader slutade jag på SVT och siktade in mig på att göra det jag tyckte var roligt. Då började jag plugga till Sommelier på Vinkällan i Stockholm. Det var fantastiskt roligt att få ägna dagarna åt något så lustfyllt och att få umgås med matromantiker och vinnördar, som liksom jag kunde ägna hela fikapausen åt att prata om hur fredagens middag gestaltat sig. Alltså vad som serverats på tallrikar och i glas. 

Nu startar jag mitt företag, där jag kan erbjuda en över 20 år lång erfarenhet inom journalistiken på Sveriges radio och SVT, ett stort kontaktnät samt ett livslångt och varmt intresse för god mat och dryck.